Ортодонтска практика д-р Недева – Стара Загора

Home » Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Кога имам нужда от ортодонтско лечение?

i282319414642767483._szw565h2600_

Ще има ли болка след поставянето на брекетите? след поставянето на дъгата, която свързва брекетите, започва така нареченото и “активиране”. Тя се стреми да възстанови нормалната позиция на зъбите в зъбната редица съпроводено с известен натиск, който се оказва върху околозъбните тъкани. Това поражда известен дискомфорт в първите няколко дни след поставянето на брекетите, но след това той бързо отшумява.

 

Как да почиствам зъбите си след поставянето на брекети? Съвременните брекетни системи са със значително намален размер на брекета, което значително улеснява почистването на зъбите. Четката, която се използва трябва да е с по-мек косъм и движенията, с които се търкат зъбите трябва да започват от венците към зъбната повърхност. Има и специални четки за зъби с вдлъбнатина, в която е предвидена да попадне дъгата, както и такива, с които може да се почиства пространството между брекета и дъгата.arayuz_3Изключително важен момент в лечението с брекети е личната хигиена, която пациента спазва. В противен случай може да се стигне до оцветявания на зъбите, възникването на кариозен процес или пародонтално заболяване, което може да компрометира лечението.

 

Как да се храня след поставянето на брекети? Препоръчва се драстично да се намали употребата на твърди храни като ядки, солети и др. Пациента трябва да свикне да приема храната нарязана на дребни парчета, да не отгризва и да не отхапва. Това може да доведе до отлепяне на брекетите или изкривяване на дъгата, което допълнително натоварва лечението.

 

Колко време се носят брекетите? Това се определя основно от диагнозата поставена на пациента, от възрастта му, но и от неговата колаборация и мотивация в провеждането лечението.

 

Ще се върнат ли зъбите ми на старата си позиция след свалянето на брекетите? След свалянето на брекетите се налага ретенция на получения резултат, която се осъществява със снемаеми апарати, които пациента трябва да носи според точно определени от лекуващия го лекар условия. Има и различен вариант влакна, които се залепят неподвижно върху задната повърхност на зъбите и стоят за различен период от време. Ако пациента не спази тези точно определени изисквания има шанс зъбите му да се възвърнат в определена позиция.

 

Не се ли увреждат зъбите при свалянето на брекета? брекетите се залепят върху зъбите със специално лепило, което се премахва след тяхното сваляне, без да се увредят твърдите зъбни тъкани.

 

Колко време в денонощието трябва да нося ортодонтския апарат? Ортодонта определя схема, която трябва да се спазва в носенето на ортодонтски апарат, която е различна според сложността на апарата. Обикновено в началото се носи за по-малко време, докато детето привикне с апарата, след това трябва да се носи поне 14 часа в денонощието.


Leave a comment